Friday, February 5, 2016

Accountability

Apakah yang kita faham tentang perkataan "Accountability"? Apakah yang menjadikan seseorang itu accountable? Adakah dengan memegang jawatan, orang itu sudah dikira accountable? Adakah dengan kata-kata, orang itu boleh meraih tahap accountability yang tinggi?

Pada aku, accountability bermaksud memegang amanah yang diberikan. Amanah mempunyai maksud yang lebih meluas dan mendalam berbanding dengan tanggungjawab. Orang yang bertanggungjawab belum tentu dia amanah, sedangkan orang yang amanah pasti akan bertanggungjawab.

Keliru?

Begini. Katakan anda seorang pengurus di sebuah syarikat pembekal barang-barang elektrik. Pada suatu hari, datang seorang pelanggan yang meminta wangnya dikembalikan kerana barang elektrik yang dibelinya tidak berkualiti dan telah rosak. Jika anda seorang pengurus yang bertanggungjawab, anda pasti akan menyiasat perkara tersebut dengan teliti, dan cuba sedaya upaya untuk memastikan syarikat anda tidak perlu membayar gantirugi yang diminta, kerana itulah tanggungjawab anda sebagai seorang pengurus... untuk menjaga nama baik syarikat dan memastikan keuntungan syarikat semaksimum mungkin. Anda memang seorang yang bertanggungjawab!

Tapi, adakah anda seorang yang amanah?

Kita hidup di dunia ini adalah sebagai pemegang amanah.

Amanah yang Allah beri kepada kita, sebagai seorang hamba-Nya, dan sebagai seorang khalifah di muka bumi ini.

Amanah yang keluarga kita beri kepada kita, sebagai seorang ayah/ibu, dan sebagai seorang anak kepada kedua orang tua kita.

Amanah yang majikan kita beri kepada kita, sebagai seorang pekerja, dan sebagai seorang pemimpin di tempat kerja.

Amanah yang negara kita beri kepada kita, sebagai seorang rakyat jelata, dan sebagai seorang yang melantik pemimpin negara.

Dan macam-macam amanah lagi yang dipertanggungjawabkan ke atas diri kita sama ada kita sedar atau pun tidak.

Persoalannya sekarang...

Amanah manakah yang telah gagal kita penuhi hari ini? Alasan apakah pula yang hendak kita bagi bila ditanya di hari pengadilan nanti? Gelap mata? Sibuk? Takut? Sakit hati? Merajuk? Benci? Kesempitan wang?

Semoga kita sama-sama perbaiki diri kita dalam memenuhi amanah yang diberi kepada kita.

No comments: